Griekenland wil een oplossing voor de enorme financiële problemen, zonder verdere bezuinigingen die het land naar de rand van de afgrond hebben gebracht.

Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij beloofde dat Griekenland woensdag nog een formeel verzoek voor een nieuwe lening stuurt aan het noodfonds ESM.

Tsipras zei een mandaat van het Griekse volk te hebben om een sociaal rechtvaardige oplossing van het Griekse probleem te zoeken, zonder de fouten uit het verleden. “Ons land is vijf jaar lang gebruikt als bezuinigingslaboratorium. Maar dat experiment heeft gefaald” , aldus de Griekse premier.

Hij zei dat als er geen groei komt Griekenland nooit uit de crisis kan komen. Daarvoor moet “zonder taboes” worden gekeken naar de enorme publieke schuld. Ook moeten de kartels in Griekenland worden aangepakt, en moet er meer controle komen op de overheidsuitgaven.

Het Griekse belastingsysteem is volgens Tsipras volledig ingestort, mede omdat “nergens zo hard en lang” is bezuinigd als in Griekenland. Hij wil dat de belastingontduiking eindelijk wordt aangepakt.

Donderdag nieuwe voorstellen

Griekenland moet uiterlijk donderdag uitgewerkte hervormings- en bezuinigingsvoorstellen indienen, zo bleek dinsdagavond. De leiders van de negentien eurolanden komen dan zondag bijeen en daarna alle 28 EU-landen voor een extra top.

Als dan geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuw hulpprogramma, beëindigt de Europese Centrale Bank (ECB) de noodsteun waarmee de Griekse financiële sector de laatste maanden overeind wordt gehouden, zei de Franse ECB-bestuurder Christian Noyer eerder woensdag.

EU-president Donald Tusk riep de Europese leiders op tot consensus te komen en wees erop dat bij een Grieks vertrek uit de eurozone iedereen verliezer is. Een bankroet is zeer pijnlijk voor het Griekse volk en heeft impact voor heel Europa, aldus Tusk, die zei dat er nog maar vier dagen zijn om het eens te worden. "Iedereen heeft de verantwoordelijkheid de crisis op te lossen."

Volgen Tsipras moeten zij kiezen voor een terugkeer naar de Europese principes van "democratie, solidariteit en gelijkheid". "De onderhandelingen moeten zorgen voor respect van Europa voor de democratische keuze van de Grieken. De lasten moeten worden gedragen door degenen die ze kunnen dragen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl